Sena svetainė
Paraiškos finansavimui

Kriaunų seniūnija

 

KRIAUNŲ SENIŪNIJA

Kriaunų seniūnija įsikūrusi į pietus nuo Obelių, į pietryčius nuo Rokiškio, gražiose kalvotose vietose ir nederlingose žemėse. Tai viena gražiausių ir įspūdingiausių vietovių Rokiškio rajone. Šis kraštas garsus bene turtingiausiu Lietuvoje kaimo istorijos ir etnografijos muziejumi. Vertingiausi kraštovaizdžiai yra Sartų regioniniame parke.

Kriaunų seniūnijos plotas – 10526 ha, iš jų 991 ha – miškai. Nemažą dalį teritorijos užima vandenys – Kriaunos  upė, Sartų, Oklio, Mėlynio, Keležerio, Dubužio, Ilgio ir kiti ežerai. Seniūnijoje nuolat gyvena apie 800 gyventojų, kurie įsikūrę 28 kaimuose. Didesni kaimai – Kriaunos, Lašai, Bagdoniškis, Baršėnai, Bajorai, Bradesiai, Pakriaunys ir Keležeriai.

Seniūnijos vietinių kelių ir gatvių ilgis – 128,58 km, rajoninių kelių – 42,6 km. Magistralinių kelių nėra.

Kriaunų apylinkėse žmonių gyventa jau akmens amžiuje. Tai sėlių genčių žemių dalis. Pirmą kartą Kriaunos minimos 1505 m., nuo 1660 m. Kriaunos vadinamos miesteliu. Tuomet  čia gyveno 19 šeimų. 1688 m. buvo įsteigta Kriaunų parapija. Dar prieš 1585 m. Kriaunose buvo koplyčia. Manoma, kad ji išstovėjo iki 1684 m. Tada atokiau dvaro buvo pastatyta medinė bažnyčia, o aplink ją išaugo Kriaunų bažnytkaimis. 1585 m. Jurgis Radvila Kriaunų dvarą su jo valdose buvusiu 21 kaimu perdavė Jonui Rudaminai. Tuomet Kriaunose gyveno 25 šeimos. XX a. pradžioje Kriaunos buvo valsčiaus centras. Kriaunų apylinkės baudžiauninkai dalyvavo 1863 m. sukilime. 1919 m. Kriaunų apylinkėse vyko smarkios lietuvių kautynės su bolševikais. Kriauniečiai dalyvavo ir rezistenciniame pasipriešinime. 1945 m. Baršėnų kaime žuvo šeši partizanai.  1949 m. Kriaunose įsikūrė Sartų kolūkis. Lietuvai atkūrus nepriklausomybę 1992 m. ūkis suskilo į keturias bendroves. Viena iš jų UAB „Kriaunų malūnas“ veikia ir šiandien. Čia ruošiamos malkos ir medžio pjuvenų granulės bei briketai kurui. Ši įmonė teikia transporto paslaugas.

Dabar Kriaunos parapijos ir seniūnijos centras, kuriame yra bažnyčia, biblioteka su viešu interneto centru, Rokiškio krašto muziejaus Kriaunų filialu, kaime veiklą vykdančiomis maisto prekių parduotuvėmis.

Nuo seno žinomas ir Lašų kaimas, kuris įsikūręs prie Biržupio upelio. Nepriklausomos Lietuvos laikais Lašų dvare veikė pieninė, kooperatyvai. Lašai antras pagal dydį kaimas seniūnijoje, kuriame yra degalinė, biblioteka su viešu interneto centru, parduotuvė ir kaimą garsinanti Lašų duonos kepykla. 1992 metais buvo įkurta Lašų žemės ūkio bendrovė. Bendrovė augina grūdines kultūras ir perdirba išaugintą derlių, gamina granules pašarams ir kraikui. Dar viena veiklos sritis – energetika: saulės kolektoriai ir vėjo jėgainės, kurių pagaminta energija parduodama.

2001 m. įkurta dukterinė įmonė UAB „Lašų duona“, kuri kepa per 40 rūšių duonos ir pyrago gaminių. Produkcija realizuojama  ne tik Lietuvoje, užšaldyta duona tiekiama į  Ameriką, Australiją, Islandiją, Kanadą, Kiniją ir Europos Sąjungos šalis. Taip pat vysto kitas verslo sritis: grikių kruopų gamybą, grūdų supirkimą, augalininkystę, pašarų granulių gamybą, krovinių gabenimą autotransportu, žemės ūkio technikos nuomą, mažmeninę prekybą maisto produktais.

 

Lankytinos vietos

 

Kriaunų Dievo Apvaizdos bažnyčios istorija siekia 1671 m. Tada Kriaunose buvusi koplyčia, 1684-1688 pastatyta medinė kryžiaus formos bažnyčia, turėjusi 5 altorius. Iki mūsų dienų išliko 1818-1929 m. iš lauko akmenų pastatyta liaudiško klasicizmo stiliaus bažnyčia. Joje yra trys įspūdingi altoriai. Kriaunų bažnyčioje buvo pakrikštytas poetas kunigas Antanas Strazdas.

Seniūnijos kultūros centras – Kriaunų istorijos muziejus, įkurtas 1987 m. Muziejaus fonduose yra apie 12 tūkstančių eksponatų. Ekspozicijose gausu įvairių šio krašto amatininkų (stalių, kalvių, audėjų, žvejų) darbo įrankių ir gaminių. Ypač vertingi kaimo išradėjų gaminiai: mašinos linų sėmenims malti ir sėmenų aliejui spausti, kojomis minamos kalvio dumplės ir daug kitų.  2020 metais atnaujinta ir išplėsta ekspozicija skirta žvejybos amatui. Įrengtas informacinis terminalas, kuriame patalpinta informacija apie žvejybos būdus, įrankius, žuvis. Lankytojams siūlomi ir virtualūs žaidimai, kuriuose galima „pasigauti“ žuvį, spėti jos pavadinimą. Vykdomos kitos edukacinės programos.

Bagdoniškio kaime yra Bagdoniškio dvaras ir žymaus teisininko Mykolo Romerio (1880–1945) gimtinė.  2020 m. pastatytas ir pašventintas koplytstulpis, skirtas Mykolui Romeriui ir Bagdoniškio dvarui.

Šio kaimo kapinėse palaidoti (1919–1923 m.) Lietuvos kariuomenės kūrėjai savanoriai. Kriaunų kapinėse stovi aukuras žuvusiems partizanams.

Bobriškio sentikių cerkvė – nebeveikiantys Rusijos stačiatikių – sentikių maldos namai Bobriškio kaime, greta Sartų ežero įlankos kranto.

1710 m. Puščios kaime buvo pastatyta pirmoji sentikių cerkvė1819 m. sentikių bendruomenė persikėlė į dabartinę vietą Bobriškyje, netrukus buvo pastatyta nauja cerkvė. XIX a., kuomet valdant carui Nikolajui I  dauguma sentikių cerkvių buvo uždarytos, Bobriškio cerkvė tebeveikė. Ji buvo svarbus šiaurės rytų Lietuvos sentikių religinis centras. Pirmojo pasaulinio karo metais daug sentikių išvažiavo į Rusiją, vėliau dalis sugrįžo. Cerkvė veikė tiek vokiečių okupacijos, tiek tarybiniais metais, tačiau gyventojų skaičius mažėjo, o 1992 m. cerkvė uždaryta. Keli likę sentikiai tapo Rokiškio sentikių bendruomenės nariais, kuriems perduotos ir cerkvėje saugotos ikonos bei knygos.

Cerkvė pastatyta Šiaurės Rusijos barokiniu medinių cerkvių architektūros stiliumi, tačiau paveikta ir lietuvių liaudies architektūros. Stačiakampio plano, dvišlaičiu stogu, turi du kupolus (dabar vienas sugriuvęs) bei balkoną ir gonkeles fasadinėje pusėje. Greta cerkvės yra paminklinis kryžius bei senas gyvenamasis namas.

2007 m. Bobriškio sentikių cerkvė paskelbta kultūros paveldo objektu.

Bradesių kaime auga ąžuolas, kurio kamieno apimtis 1,3 metro aukštyje – 612 cm, aukštis – 29 m.  Šis ąžuolas 1960 m.  paskelbtas  gamtos paveldo objektu. 2016 m. Kriaunų kaimo bendruomenė pasiūlė ąžuolą pristatyti Lietuvos „Metų medžio“ konkurse. Bradesių ąžuolas užėmė dvyliktą vietą. 2017 m. į  gamtos paveldo objektų sąrašą įrašytas Bradesių II ąžuolas.

Bradesių ąžuolas

 

 

 

Baršėnų kaime esantis Kartuvių kalnelis primena 1863 m. sukilimą. Kriaunų krašto praeitį mena Bradesių, Petrešiūnų, Mičiūnų piliakalniai, Baršėnų senkapis, kurį žmonės vadina Kapų kalnu.

 

Mielėnų kaimo laukuose dunkso apvalus Mielėnų piliakalnis. Jo šlaitų aukštis siekia 15 metrų, perėjus kelią Obeliai–Dusetos, pateksite ant Mičiūnų piliakalnio. Kažkada šie abu piliakalniai buvo įsikūrę ant vieno kalno (ozo).

Legendomis apipintas Pakriaunio akmuo, kuriame įspaustos Velnio, Dievo ir Angelo pėdos.

Bagdoniškio kaime stūkso Panitėlas akmuo, Knysos kaime – Knysos arba Velnio akmuo.

 

Petrešiūnų kaime 2007 m. atstatytas ir pašventintas ąžuolinis šv. Jono Krikštytojo koplytstulpis, taip pat šiame kaime įsikūrusi Juozo Latvėno pavyzdinė sodyba, kuri pripažinta ne tik rajone, bet ir Lietuvoje.

Eilėmis, dainomis, padavimais ir pasakojimais apipinti gražuoliai mėlynieji Sartai. Tai antras pagal ilgį Lietuvos ežeras. Sartų ežerą supa 1992 metais vietoje buvusio kraštovaizdžio draustinio įsteigtas regioninis parkas. Iš 35 m. aukščio ežerą ir jo apylinkes galima pamatyti įkopus į Baršėnų kaime esantį apžvalgos bokštą.

Kriaunų kraštas ne tik ežeringas, bet ir miškingas. Palei Kriaunos upę driekiasi pieva, kurioje pavasarį pražysta seniai į Raudonąją knygą įrašyti geltonieji burbuliai.

Patrauklus Kriaunų seniūnijos gamtovaizdis sudaro puikias sąlygas ramiam šeimyniniam poilsiui. Ežerų ir upės pakrantėse yra įsikūrusios kaimo turizmo sodybos: „Sartakampis“, „Gulbių slėnis“, „Žiogelis“, S. Medikienės, „Sartai“, „Prieežerė“, „Sartkrantė“. Teritorijoje veiklą vykdo „Oskaro baidarės“,  galima pasiplaukioti vandens plaustu po Sartų ežerą. Plaukiant galima grožėtis vaizdais, švęsti šventes, aplankyti gyvenamąją Dumblynės salą, seniausią Sentikių cerkvę Bobriškio kaime.

Bendruomenės

Seniūnijos teritorijoje veiklą vykdo:

Kriaunų bendruomenė. Pirmininkas Eugenijus Driskius. Bendruomenės buveinės adresas: Sartų g. 19, Kriaunų k., LT-42254 Rokiškio r. sav.

Lašų  kaimo bendruomenė. Pirmininkė Aldona Vingelienė. Buveinės adresas: Biržupio g. 4, Lašų km., LT-42256 Rokiškio r. sav.

Asociacija „Sartai mano kraštas“. Pirmininkas Edvinas Vavilovas. Buveinės adresas: Sartų g. 19, Kriaunų k., LT-422554 Rokiškio r. sav.

 

Projektinė veikla seniūnijos teritorijoje

Kriaunų seniūnija kartu su Latvijos Respublikos Jėkabpilio rajono Sėlpilio seniūnija dalyvavo projekte INTERREG IIIA „Medžio paveldo plėtra regioniniame turizmo vystyme Rokiškio ir Jėkabpilio rajonuose “, kurio metu buvo parengti projektiniai pasiūlymai, kaip sutvarkyti paplūdimį prie Sartų ežero , Kriaunų kaimo aikštę bei parengtas Kriaunų muziejaus investicinis projektas.

Kriaunų seniūnija projekto „Kriaunų kaimo paplūdimio pritaikymas gyventojų poilsiui“ lėšomis sukūrė aktyvaus poilsio zoną Sartų ežero pakrantėje Kriaunų kaime.

Projekto „Kriaunų kaimo kompleksinė infrastruktūros plėtra“ lėšomis rekonstruota  Kriaunų aikštė,  apšvietimo ir kiti tinklai, išasfaltuota Kriaunų k. Ežero gatvė, įrengtas pėsčiųjų ir dviračių takas.

Projekto „Kriaunų krašto gyventojų saviraiškos galimybių didinimas, aktyvumo ir bendruomeniškumo ugdymas“ lėšomis suorganizuota konferencija – sambūris „Kokį kraštą paliksime ateities kartoms“, medžio skulptūrų pleneras, pažintinė išvyka po Aukštaitijos nacionalinį parką, išplėtotas meno mėgėjų muzikos ansamblis (įsigyta elektriniai vargonėliai, basetlė, sceniniai drabužiai).

Kriaunų kaimo bendruomenės projektinė veikla

Dalyvaudama Aukštaitijos asociacijos VVG veikloje Kriaunų kaimo bendruomenė įgyvendino projektą „Kriaunų paplūdimio pritaikymas turizmui, išsaugant vietovės gamtinį savitumą-I“, kurio metu buvo pastatytas pontoninis tiltas.

Kriaunų kaimo bendruomenė  du kartus gavo finansavimą iš Žemės ūkio ministerijos. Projekto „Visuomeninės paskirties patalpų renovacija“ lėšomis sutvarkė patalpas bendruomenės namams, kito projekto „Techninės bazės stiprinimas“ lėšomis buvo įsigyta kompiuterinė technika ir pasiūti tautiniai drabužiai.

Projekto „Į naujus namus“, kurį finansavo Nyderlandų fondas,  įsigyta garso stiprinimo aparatūra.

Projektų „Kriaunoms-500“ ir „Amatų dienos Kriaunose“, kuriuos finansavo  Kultūros ministerija surengtos Kriaunų miestelio gimtadienio šventės.

Projekto „Gatvės pavadinimo lentelė – orientyras leidžiantis nepasiklysti vietovėje“ pagal Nevyriausybinių organizacijų ir bendruomeninės veiklos stiprinimo 2017–2019 metų veiksmų plano įgyvendinimo priemonės „Remti bendruomeninę veiklą savivaldybėse“ 2017 m. lėšomis,  pastatytos gatvių pavadinimų lentelės Kriaunų gyvenvietėje.

Nevyriausybinių organizacijų ir bendruomeninės veiklos stiprinimo 2017–2019 metų veiksmų plano įgyvendinimo priemonės „Remti bendruomeninę veiklą savivaldybėse“ 2018 m. lėšomis,  atnaujintas Kriaunų bendruomenės tinklapis ir prisidėta prie Kriaunų miestelio gimtadienio renginio organizavimo.

Nevyriausybinių organizacijų ir bendruomeninės veiklos stiprinimo 2017–2019 metų veiksmų plano įgyvendinimo priemonės „Remti bendruomeninę veiklą savivaldybėse“ 2019 m. lėšomis, restauruoti  Kriaunų aikštės vartai prieš bažnyčią ir skulptūros.

Projektų „Judu – sveikai gyvenu“ ir  „Saugokime savo sveikatą“, kuriuos finansavo Rokiškio rajono savivaldybės administracijos Sveikatinimo programa, lėšomis pravesti sveikatinimo renginiai.

Projekto „Socialinės paslaugos Rokiškio rajono gyventojams“ pagal Rokiškio VVG VPS priemonės „NVO socialinio verslo kūrimas ir plėtra“ veiklos sritį „Parama socialiniam verslui kurti ir plėtoti Nr. LEADER-19.2-SAVA-1.1, lėšomis įsigytas 8 vietų mikroautobusas pavėžėjimo paslaugoms teikti ir įrengti svečių namai, sutvarkytos 245 kv. m. patalpos.

 

Lašų kaimo bendruomenės projektinė veikla

Projekto „Gatvės pavadinimo lentelė – orientyras leidžiantis nepasiklysti vietovėje“ pagal Nevyriausybinių organizacijų ir bendruomeninės veiklos stiprinimo 2017–2019 metų veiksmų plano įgyvendinimo priemonės „Remti bendruomeninę veiklą savivaldybėse“ 2017 m. lėšomis,  pastatytos gatvių pavadinimų lentelės Lašų ir Bagdoniškio gyvenvietėse.

Nevyriausybinių organizacijų ir bendruomeninės veiklos stiprinimo 2017–2019 metų veiksmų plano įgyvendinimo priemonės „Remti bendruomeninę veiklą savivaldybėse“ 2018 m. lėšomis,  atnaujintos bendruomenės patalpos.

Nevyriausybinių organizacijų ir bendruomeninės veiklos stiprinimo 2017–2019 metų veiksmų plano įgyvendinimo priemonės „Remti bendruomeninę veiklą savivaldybėse“ 2020 m. lėšomis, rekonstruotas bendruomenės patalpų apšildymas.